bastlenie napajania pre AAlchemy

HW diskuze o 3dfx , identifikace 3dfx karet, atd..

Moderátoři: ps47, Vykupitel

bastlenie napajania pre AAlchemy

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pát bře 18, 2011 2:33 pm

Bezmozek píše:Ukecali jste mě, na havliho žádost tahám poslední eso z rukávu:
Obrázek
:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: AAlchemy :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Tohle by byl hřích neuvést do chodu, jestliže to má fungovat.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod Bezmozek » pát bře 18, 2011 9:45 pm

No hřích to je, ale jak to napájet? :roll:
Do you Voodoo?
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 495
Registrován: stř lis 28, 2007 4:52 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod havli » pát bře 18, 2011 10:04 pm

Pro zacatek zkoukni tohle forum, je tam spousta informaci o AAlchemy. :)
http://www.voodoo3dfx.com/Foro_V6k/view ... 6cedc75889


btw mam tady i nejakou 2x slot1 440BX desku, ktera oficialne podporuje AA. Tu bych ti moh kdyztak pujcit, pri zkouseni by to byl takovej opernej bod - tam by mela karta chodit. A v pripade uspechu bych moh poslat i PCI-X MB vcetne pentia E5700 @ 4GHz, aby to trochu litalo. :twisted: :twisted: :twisted:
havli
 
Příspěvky: 1243
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod Bezmozek » sob bře 19, 2011 7:37 am

Na tohle forum jsem kdysi narazil, jen jsem nějak netušil, že se někdy dostanu k AAlchemy tak jsem to moc neštudoval.
Dual slot1 440BX desky tu mám dvě, takže to možná zkusím. Co jsem pochopil, tak snad AAlchemy bez toho svýho zdroje projde postem, ale pro 3D je třeba bastlit, tak se snad dostanu k tomu nějak to vymyslet, každopádně o tom budete vědět :wink: :twisted:
Do you Voodoo?
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 495
Registrován: stř lis 28, 2007 4:52 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » sob bře 19, 2011 3:47 pm

Bezmozek píše:No hřích to je, ale jak to napájet? :roll:


To neexistuje nikde datasheet nebo ten zdroj nikdo nem á? Nevěřim že tam budou Ňáký ultra nestandardní voltáže, takže prostě to jen zjistit a ňák to zbastlíme.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod ps47 » sob bře 19, 2011 4:01 pm

Obrázek

ale bez zaruky.
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Uživatelský avatar
ps47
Moderátor
 
Příspěvky: 7935
Registrován: čtv dub 29, 2004 7:48 pm
Bydliště: SK,BA

Příspěvekod Bezmozek » sob bře 19, 2011 7:13 pm

viewtopic.php?t=2181
Schema asi nebude, tenhle nákres je ver.3 a zkoušeli to i na dva samostatný zdroje, tahat to jak z 3,3V tak z 12V větve a jiný hokusy pokusy.
Když už to budu řešit, nerad bych spálil napalmy a omyl se nepřipouští.
Pro chod je prej uplný minimum 25A na 2,7V (2,9V) větvi, jinak origo zdroj dává 75A.
A druhá věc je že není AAlechemy jako AAlechemy, jsou roůzný revize, různý reworky a 10 nebo 12ti vrstvý PCB, takže co funguje u jedný, nemusí fungovat u druhý. :roll:
Do you Voodoo?
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 495
Registrován: stř lis 28, 2007 4:52 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod havli » sob bře 19, 2011 7:26 pm

Jo, to by mohlo teoreticky fungovat, ale ma to dva hacky:

1. dnesni zdroje nedaj na 3,3V vetvi moc velkej proud a je otazka, kolik vlastne AAlchemy potrebuje

2. sehnat zdroj, kterej doda spolehlive tech 2,7V a nekolik desitek A (odhadem aspon 40)

//edit. Krom toho myslenka dvou samostatnych zdroju se mi taky moc nelibi....

parametry original zdroje:
Obrázek
(ten je tusim dimenzovanej pro 2, mozna i 3 karty)


Spis bych videl jako reseni sehnat normalni silnej PC zdroj, kterej da 30+ A na 3,3V vetvi. A pak udelat/koupit menic z 12V na 2,7V. Neco jako napajeci obvody na zakladnich deskach - ty taky vyrabej z 12V maly napeti a obrovskej proud (desitky A) pro CPU.

Ohledne revizi - ja mam 12 vrstvou, vyrobeno 41. tyden 2002, napeti ma psano 2,9V
havli
 
Příspěvky: 1243
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod T613 » ned bře 20, 2011 1:28 am

urcite je dobre 10x hledat a 1x zapojit :-) jinak souhlas ono na tom obrazku je jednoduse nakreslene ze labo regulovany zdroj 2,7V ale takovy ktery da 50A+ stoji milion a pul :lol: takze je lepsi si upravit jak tu pisou borci z neceho jineho napevno ale i tak tech 75A to je silenost ... se bojis dvou zdroju ale tohle smrdi slozit jeste z vice kusu aby to splnilo ty hodnoty
ja bych spis doporucil hledat zdroje ze starych serveru nebo pracovnich stanic ... takove pentium pro je ideal tam jsou zdroje ze by se z toho dala delat svarecka ...
Obrázek * Obrázek
Uživatelský avatar
T613
Senior member
 
Příspěvky: 892
Registrován: čtv kvě 20, 2004 12:02 am
Bydliště: CZ

Příspěvekod havli » ned bře 20, 2011 2:20 am

Tak ono to neni zase tak hrozny, jako to na prvni pohled vypada. 75A urcite neni potreba - to je na dve karty a jeste tam urcite zbejva slusna rezerva. 35 - 40A na single kartu musi bohate stacit, taky s velkou rezervou.

Obrázek

Tohle navrhnul nekdo na tom vyse linkovanym foru. Jako zakladni koncept je to dobry, cili udelat novou desku, ktera se prisroubuje ke karte misto puvodniho powerboardu. Tohle jeho konkretni reseni je ale naprosto nevyhovujici, staci se kouknout na spoje, ktery vedou ke sroubum..... no divim se, ze se neprepalily kdyz to zapnul. Precejen tahat kolem 30A pres takovej kousek medi :roll:. Dale pak privod ze zdroje mi pres jedinej drat (a konektor pochybny kvality - klasickej molex) ps47| Pres ten jsem jednou zkousel tahnout asi 8A a uz se skoro tavil...

No, nekdy pristi tyden snad budu mit trochu cas a zkusil bych vypreparovat napajeci obvody ze stary MB, postelovat vystupni napeti na spravnou uroven a vyzkouset jakej proud to zvladne.

Jinak pokud by tohle vsechno fungovalo, tak na finalni verzi powerboardu by byl jeste menic 12 -> 3,3V - tahat je rovnou ze zdroje by nebylo moc pohodlny. Napajeni ze zdroje by bylo jen 12V, pripojeny nejspis pres klasicky PCI-E sestipiny, aby se to dalo pripojit k beznymu modernimu zdroji.

Tak plan je hotovej, ted jestli se ho povede zrealizovat.... :roll:
havli
 
Příspěvky: 1243
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod socket » ned bře 20, 2011 2:56 am

havli píše:Pres ten jsem jednou zkousel tahnout asi 8A a uz se skoro tavil...

ja som cez molex tahal 12a bez vacsich problemov.
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3300 Toshiba 6ns)
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3700 Samsung 6ns)
AMD Opteron 800MHz/256kb PGA754 0147 [nov 2001]
Uživatelský avatar
socket
 
Příspěvky: 1102
Registrován: stř črc 18, 2007 12:13 am
Bydliště: Slovenská republika

Příspěvekod T613 » ned bře 20, 2011 3:29 am

tak cokoliv pajene je nejlepsi ale molex neni problem zvladne hodne ... jinak ty vodive Cu cesty proc by to mela byt prasecina? se podivej na ten original napajeci PCB - ma to podobne a funguje to
Obrázek * Obrázek
Uživatelský avatar
T613
Senior member
 
Příspěvky: 892
Registrován: čtv kvě 20, 2004 12:02 am
Bydliště: CZ

Příspěvekod Bezmozek » ned bře 20, 2011 6:51 am

Je pravda, že ty hodnoty asi budou nadsazený, jinak zdroje se dělaly dva, AV3 pro single board a AV4 pro dualboard, takže pokud by bylo šémátko na něco co dá 2,9V a 30A myslim, že by to bylo naprosto dostačující.
Jinak ten PCIe šestipin je dobrej nápad :wink:
edit:// OT: co to dát do HW diskuze k viewtopic.php?t=2181 ?
Do you Voodoo?
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 495
Registrován: stř lis 28, 2007 4:52 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod havli » ned bře 20, 2011 10:58 am

socket:

mozna byl uz trochu volnej, takze kontakt nebyl optimalni...

T613:

original powerboard je prinejmensim oboustranej, mozna ma i vic vrstev. Krom toho se delaj plosnaky s ruznou tloustkou medeny vrstvy. Predpokladam, ze na nem jsou tlustsi spoje nez na tom zbastlemym.

Obrázek
havli
 
Příspěvky: 1243
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod T613 » ned bře 20, 2011 11:18 am

rozdil mezi origo a tim hauzemachte je ten, ze origo vypada lip a je zalakovany, jinak je to stejne ... plosnaky si taky doma vyrabim nebo kucham od vyrobcu a ze by to bylo tlustsi se rict neda ... ono 70A je stejne spickova hodnota, v realu to bude mnohem min. Se podivej treba v aute na hlavni pojistky 40-50A jsou to plisky tenke jak vlas siroke par mm a prepalis ho az tam skoci o dost vic ... tohle bych fakt neresil, problemy budou jinde :-)
Obrázek * Obrázek
Uživatelský avatar
T613
Senior member
 
Příspěvky: 892
Registrován: čtv kvě 20, 2004 12:02 am
Bydliště: CZ

Příspěvekod Bezmozek » stř bře 23, 2011 5:09 am

Mám jeden dotázek, Jakej je rozdíl mezi DC/DC adaptérem s galvanickým oddělením mezi vstupem a výstupem a bez oddělení?
Jako pro lamu pls
Do you Voodoo?
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 495
Registrován: stř lis 28, 2007 4:52 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod havli » čtv bře 24, 2011 12:54 am

Hlavni rozdil je v tom, ze menic s galvanickym oddelenim obsahuje transformator a timpadem neni vstup a vystup nijak spojenej. Kdezto obycejnej menic ma jenom civku. Jaky to ma v praxi vyhody/nevyhody nevim, k tomu by se musel vyjadrit nekdo znalejsi.

Zitra zkusim udelat prvni pokus se zapojenim menice 12 -> 2,7V. Nasel jsem schema pro tyhle ucely jako delany http://danyk.wz.cz/sniz2f.html 8-)
Soucastky jsem uz vydoloval z nefunkcni desky, tak uvidime jak to pujde...
havli
 
Příspěvky: 1243
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod Bezmozek » čtv bře 24, 2011 8:44 am

Vyrob mi taky jeden kus. :lol:
JJ, něco takovýho jsem si myslel, ale v tomhle chodit neumim, ale asi by bylo lepší aby to bylo oddělený, kdyby se něco pos.. aby to neschytaly napalmy. Ale co jsem pochopil z eng fór, tak aalchemy má overvolt protection, ale jistej si teda nejsem a zkoušel bych to jen nerad :roll: :lol:
Do you Voodoo?
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 495
Registrován: stř lis 28, 2007 4:52 am
Bydliště: Praha

Příspěvekod havli » sob bře 26, 2011 2:31 am

Prvni hrubej navrh pokusny desky - dvoufazovej menic ze stary socket A MB. Tak jeste vyrobit plosnak a doufat, ze to bude fungovat. :)

Obrázek
havli
 
Příspěvky: 1243
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod Ren » ned bře 27, 2011 5:34 pm

Molex je designovan na 11A per pin, tak to neni treba dramatizovat.;-)
Uživatelský avatar
Ren
VIP
 
Příspěvky: 2740
Registrován: pát srp 13, 2004 10:54 am

Další

Zpět na HW diskuse o 3DFX

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník