Stránka 1 z 2

3D u Matroxu ještě "žije"

PříspěvekNapsal: úte led 06, 2009 7:42 pm
od no-X
První testy a obrázky M9125

Obrázek

Ale jsou trochu "jiného" charakteru, než by bylo pro neherní kartu vhodné. Grafický čip podporuje minimálně SM3.0, jeho výkon se ale zdá být nižší, než u původní Parhelie z roku 2002. Novinkou je ale právě podpora přesahující SM2.0 potřebný pro provoz aera ve Vistách. Pozitivní je, že Matrox nabízí dvě verze ovladačů: bohužel - ta která podporuje Aero, je ve 3D asi tak o 20-30% pomalejší.

Výkonem je karta tak na 30-50% úrovně současného nejnižšího low-endu, takže na hry se zdá být stejně "vhodná", jako integrovaná řešení od Intelu.

Výsledky z her a SPECviewperf 10 zde:

http://www.forum-3dcenter.org/vbulletin/showpost.php?p=7021258&postcount=1

PříspěvekNapsal: úte led 06, 2009 7:57 pm
od ps47
pokial bude lacna a bude podporovat vystup na 3+ monitory tak si zakaznikov najde,ale inak..no neviem.

PříspěvekNapsal: úte led 06, 2009 10:18 pm
od Gringo
Ehm, asi ted podporim svou kandidaturu na lamu roku, ale ten konektor vlevo nahore je Crossfire? Pochybuju..

PříspěvekNapsal: úte led 06, 2009 10:25 pm
od ghost
huh 300 euro? ;(

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 12:27 am
od swarm
Obávám se, že ta GMA bude na hry mnohem vhodnější i kvůli kompatibilitě.

Nedovedu si už pořádně představit, kde bude mít tohle své místo.... no a jestli je ta Ghostova cena 300€ někde potvrzená, tak pak je to drahý i jako sběratelský kousek do sbírky top lame karet.

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 1:00 am
od ghost

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 1:16 am
od Bob van Sikorski

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 1:41 am
od swarm
Aha, to už je v prodeji :shock:. Jsem myslel, že s těmahle věcma je to podobně jako s S3 :).

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 3:59 pm
od DOC_ZENITH/XAN
Až na to že S3 byla výkonostně použitelná.

Jednoznačně - potřebujou něčim nahradit parhelii, protože ta má převodníky i pro DVI protože jej čip jako takovej... no ehm nic. Tenhle čip bude levnější a budou na něm rejžovat ačkoliv je předraženej.

Tohle je fakt produkt za kterej bych jim přál krach, nic víc.

A post číslo 1000 :)

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 4:01 pm
od Bob van Sikorski
to si tak říkám, jestli by onehdá nebyulo lepší, kdyby v dobách slávy G400 koupil 3dfx matrox místo nvidia :twisted:

PříspěvekNapsal: stř led 07, 2009 5:49 pm
od no-X
Nebo kdyby Matrox pokračoval ve spolupráci s PowerVR a navrhovali čipy dohromady. To by bylo úplně nejlepší...

PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 3:13 am
od -HoNY-
Mě ta cena vůbec nepřekvapuje. Jednoúčelné uzkoprse a předražené řešení. To byl vždycky problém Matroxu. :lol:

PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 9:13 am
od no-X
Vždy? To ne :-) Mystique byla relativně levná :) A G100/G200/G400 taky poměrně šly...

PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 11:24 am
od -HoNY-
no-X píše:Vždy? To ne :-) Mystique byla relativně levná :) A G100/G200/G400 taky poměrně šly...
Já odpovídal jako "Certifikovaný NVIDIOT".

Mystique měl na svou dobu podporu všech možných rozlišení. G100 byla zase hodně levná, ale bohužel nic neuměla. Použitelná mi přišla až G400.

PříspěvekNapsal: úte led 13, 2009 11:28 am
od Bob van Sikorski
G200 byla celkem fajn, dokonce v roce 2004 jsem na ní asi 1/4 roku jel a spokojeně hrál (samozřejmě mé oblíbené starší hry). Ale pamatuju si živě, kterak kámoš v roce 199 koupil G400MAX a vyprávěl mi jak poprvé zkouknul to slavné EBM demo. Myslím, že jsem nekontrolovaně slintal :twisted:

PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 11:51 am
od nManJofo
Lovim sice stary thread, ale odporucam precitat si toto

http://www.pretaktovanie.sk/phpBB3/view ... 87&t=57095

PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 12:10 pm
od Bob van Sikorski
rozhodně dobrý postřeh. ale on kritizuje diskuse na mainstreamových médiích. tyhle "LUT maturbace" patří na grafické servery, ne na cdr nebo dsl :-) ... ale jak říkám, nic to nemění na tom, že má pravdu.

PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 12:32 pm
od DOC_ZENITH/XAN
Zas tak moc ji nemá. Drivery Matroxu nejsou ani pro 2D už žádná bomba. Navíc dokud tam byli jádra Parhelie, tak Matrox tam měl ještě A>D převodníky protože ten čip to nativně neuměl. Navíc ta Matroxka je dnes jakt jen na 2D, 3Dsmax, nebio cokoliv kde je složitější trojrozměrný modelování a chcete to otáčet realtime, tak tam je to rychlý jak GMA od Intelu.

No to je potřeba FireGL nebo Quadro, no spíš to Quadro... upřímě... a ten rozdíl tam mezi driverama Radeonu / FireGL nebo Geforce /Quadro je naprosto kosmetickýho rázu. Jedná se tam fakt o jeden záznam ala 0/1 je to profi karta nebo ne, což vám umožní lepší OGL akceleraci v těchto programech, je to spíš patetický nežli profesionální.

A když mistr mluvil o barvách, tak asi zapoměl na takový krásný věci že ta korekce funguje takhle jen mimo fullscreen apps, atd... není to tak simple a kor na PC s NT6 windows...

PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 12:36 pm
od no-X
Já s tím v zásadě nesouhlasím. Tvrdit, že Matrox je profesionální a proto drahý, mi přijde takové trochu samoúčelné.

V první řadě je třeba si uvědomit, na čem Matrox stavěl - a stačí začít u Parhelie:


1. 3D hry, FAA 16x - pro 3D hry, surround gaming - pro 3D hry

jenže to mu nevyšlo... takže začal tlačit na features týkající se grafiky


2. 3 výstupy = vhodné (i) pro grafiky, 10-bit processing

jenže i to postupem času ATi s nVidií přinesli a dotahli to i dál... takže Matroxu nezbývá, než se opět přeorientovat a své produkty tlačit podporou něčeho, co se ATi ani nVidii nevyplatí podporovat, protože to nevyužije už ani 1 z 10000 uživatelů, tzn.:


3. special features

za tohle opravdu nemůžu Matrox obdivovat... jejich prodeje "díky" tomuto přístupu, kteří někteří obdivují, klesly takovým způsobem, že už se neobjeví ani v tabulkách dimenzovaných na promile... navíc je tam nedotlačilo nic jiného, než jejich vlastní neúspěch v segmentech, na které nestačili, resp. možná technologicky ano, ale ne managementem.

PříspěvekNapsal: úte pro 15, 2009 2:39 pm
od -HoNY-
Pokud jde o barevné podání, pokud člověk nekupuje na profi práci "popelnicoidní" monitory vždycky uvidí obraz se zkreslením. Osobně se mi nezdá, že by při profi použití 6 monitorů byl obraz tolik odlišný.

Btw: čemu vadí input lag u profi grafiky?