Kvalita návrhů PCB.

Obecně o problematice zobrazování 3D ;-)

Moderátoři: ps47, swarm

Kvalita návrhů PCB.

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » sob srp 15, 2009 11:18 am

Poslední dobou mi čím dál více vstávají vlasy na hlavě už i z toho jak maj karty udělaný PCB, respektive rozmístění součástek. Nubero uno - třeba tenhle powercolor:

Obrázek

Vidíte tu obrovskou napájecí kaskádu pro GPU, přímo MEZI GPU A VÝSTUPY. Co tohle vymejšlelo za vola, vodiče k VGA to doslova obtejkaj no to bude super kvalita. Gainwardy dnes to samé, kvalita VGA výstupu tam šla strmě dolu. Ano můžeme argumentovat tím že dnes se stejně vše připojuje před DVI-D nebo HDMI takže je to digitál a rušení nevadí. To je ale taky dost blbost, diggitál rušení taky ovlivňuje, ale tak že třeba to jde s 3m kabelem a pak ouvej a na pořádný kartě až s 10m. To samé ta dnešní snaha všude cpát HDMI. Jednak na něj jsou licenční poplatky, prodražuje to kartu ,druhak 2x dual link DVI umožní zapojit 2x dual link, nebo 2x hdmi, nebo 2x VGA + je tam ještě u toho obvykle TV out. Ale nee, oni tam radši debilové daj VGA + DVI + HDMI a na TVout místo nezbyde, opravdu tohle mi nejde na rozum.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod Adolfik » sob srp 15, 2009 11:54 am

spíš jak jsou součástky teplotně závislé a vydávající teplo blízko u sebe 8-)
Uživatelský avatar
Adolfik
 
Příspěvky: 905
Registrován: sob zář 29, 2007 3:39 pm
Bydliště: Brno

Příspěvekod no-X » sob srp 15, 2009 12:05 pm

Neplatí se licenční poplatky podle toho, jestli karta HDMI podporuje a ne jestli je osazen konektor? Protože kdyby to bylo podle osazeného konektoru, nedával by ho tam nikdo a jen by přikládali redukce :-) Podle současné situace bych řekl, že ty popatky už budou výrazně níž, než cena redukce, proto k tomu přistoupili.

Ale souhlasím, že 2x DL-DVI + S-VHS, jak to bývalo tuším na referenčních X1xxx a HD2xxx, byla dokonalá kombinace, ke které se dalo připojit naprosto vše.

Nový Radeon, co bude uveden teď v září, bude mít 2x DP a 1x DVI
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » sob srp 15, 2009 12:26 pm

To zas chápu. FireGL a quadra už to tak maj teď. DP je budoucnost. Umí toho více než HDMI/single link DVI a neplatí se za něj. Spíš se divim, že se tak rozšířilo HDMI, což povaqžuji za nejméně praktickej konektor, kor když u ATI jde zvuk i z DVI.

Tenhle powercolor, ok, udělaj 4750 bez 6-pinu tak to někam dát musel, ok zapomenu na to, ale že Sapphire dělá i 4850 takhle a to maj 6-pin, proč to proboha nenechaj vzádu za GPU čemu to tam vadí, jakou to má logiku. I když to je blue custom PCB sapphire a ten už mnohokrát ukázal co dovede zprasit, referenční návrh ATI je v tomhle naprosto OK.


Ještě ke kvalitě na VGA - u CRT je to ok, ale potřebuju připojit televizi s 1920x1080 60hz přez VGA a jaksi problém. Už jsem předem objednal nejlepší kabely na našem trhu tak na ně teď čekám až přijdou, ale.... seřadim od nejhorší po nejlepší...

Gainward 4850 GDDR 5 - chvějící se obraz nehorázně, nekoukatelné.
Gigabyte GTX260 poslední revize PCB - nic moc, duchy, občas se zachvěl, ale už se dalo používat.
Sapphiure HD2900 pro v 2.0 256bit. - Lepší než ta předchozí GF, asi o 20% ale perfekt furt ne.
Asus 4890 voltage tweak - naprosto stejné jak 2900pro.
Asus GTX260 matrix - zatím z dnešních karet vede, čistčí než předchozí, ale jsou situace, aka černej text šedé pozadí, kde lehce stíny jsou.
3Dlabs Wildcat 800 - naprtosto čisté. Tak kde je sakra problém jaktože je 4 roky starej wildcat na tom takto. Ale ten tam mít nechci, jeho, hlavně D3D výkon je dnes úsměvnej (aka GF 6600).

Edit: Ještě k licencím - platí se za každé DVI co protáhne 1920x1080 nebo jen za ty co maj HDCP?
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod no-X » sob srp 15, 2009 12:30 pm

Ten PowerColor je sample, autor článku zmiňoval, že finální verze by 6-pin mít mohla.
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod chosen » sob srp 15, 2009 12:36 pm

XAN píše:3Dlabs Wildcat 800 - naprtosto čisté. Tak kde je sakra problém jaktože je 4 roky starej wildcat na tom takto. Ale ten tam mít nechci, jeho, hlavně D3D výkon je dnes úsměvnej (aka GF 6600).


asi proto že je 4roky stare?! (je rozdíl rok 2000 OK, 2004 jeste OK a 2009 spotřební zboží)
Voodoo1, Voodoo2, Velocity 100, 2*Voodoo3 2000 AGP, 2*Voodoo3 3000 AGP, Voodoo3 2000 PCI SGR, Voodoo3 3500TV (včetně chobotnice)
chosen
 
Příspěvky: 917
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:05 pm
Bydliště: Stratov

Příspěvekod no-X » sob srp 15, 2009 1:06 pm

Hlavně je to úplně jiná cenová relace, dneska na tom výrobci nemaj skoro nic a jsou rádi, že se uživí. Karty s 200mm² čipem a 256bit sběrnicí se před pár lety normálně prodávaly za 17000Kč. Dneska jsou za 1700Kč. A náklady rozhodně nešly 10x dolů.

Jestli si někdo myslím, že přeháním, tak se stačí podívat na launch-price GeForce 7900GTX (G71, 196mm², 256bit) a současné ceny GeForce 9600GT (G94, 225mm², 256bit).
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » sob srp 15, 2009 4:43 pm

Ale to je problém výrobců grafik, začala s tim ATI btw u Rv770 aby NV s GT200 dostala do červenejch čísel, ale sama ATI už měla poslední Q ztrátovej. Já bych si za tu grafiku klidně připlatil kdyby tam ta kvalita byla, to ok.

To že teď oba výrobci jedou na ztrátu a jen se modlej že ten druhej padne dříve je no ehm... jsem zvědav jak dlouho to potrvá, než opravdu jednomu dojdou prachy. Jak dlouho se může udržet NV ? 3 - 4 roky při současný tendenci? ATI tak polovinu, ale AMD je průser celkově ty stejnak dříve či později koupí Samsung nebo podobně.

OK, můžu si od ATI koupit FireGL V8600 klidně, ale ať mi ztaručej že tebn výstup bude perfektní a že to nebude jen PC karta s jinym biosem a minoritníma úpravama, což asi bude ( i když ta 2900XTX nemusela bej zlá, ale jistotu tu nemám, a drahá sranda abych to jen tak zkusil)
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod no-X » sob srp 15, 2009 6:36 pm

Ta ztráta byla minimální, pár milionů v mínusu. Co je to oproti nVidii, která je za posledních pět kvartálů v mínusu přes půl miliardy?

Jinak ta ztráta je snadno vysvětlitelná - ATi vyráběla 40nm DX11 čipy na sklad, ale neprodává je. Takže jde o výdaj, který se následující kvartál vrátí.

Jen Hsun z nVidie už přes rok vysvětluje akcionářům a investorům, že je nVidia v mínusu, protože investuje do CUDA, PhysX a že se to vrátí, teď už jim říkal, že je dlouhodobá investice, která se vrátí až později... Nevím nevím, s CUDA už se situace imho nezlepší, když jsou tu dvě alternativní rozhraní, které nejsou vázané na hardware jediného výrobce a budou za nimi stát mnohem silnější hráči...
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » sob srp 15, 2009 11:02 pm

Nech číňana na pokoji! :D

Náhodou, je srandovní, jak si pořádá ty akce, nechá celý město obarvit na zeleno, i vodu ve fontánách, pak ho tam puštěj renderovaného o 20 let mladšího a on na to přikyvuje. Vydává naprosto nesmyslné rozkazy aka třeba aby zaměstnanci NV pomlouvali Larabe, naprosto sebevědomá a diktátorskí prohlášení typu NV je největší výrobce 40nm čipů, NV dělá nejlepší karty, cuda + physx jsou jediná budoucnost. Tenhle člověk je už mimo realitu, kdyby ho poslali do důchodu a nechali ho hrát tu hru (teď jsem zapoměl jméno) kde má svou figuru o x let mladší a dělá si tam sociální vztahy s děvčaty klikáním myší tak by byl spokojen...
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod no-X » ned srp 16, 2009 1:19 am

no-X píše:Nový Radeon, co bude uveden teď v září, bude mít 2x DP a 1x DVI

Tak ještě jinak... 2x DVI a 2x DP :shock:

Obrázek
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » ned srp 16, 2009 12:19 pm

Teď je řeč o RV830 že? U výkonejch karet bych raději viděl dualslot s výfukem z bedny.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod no-X » ned srp 16, 2009 2:22 pm

Ne, tohle bude na 100% něco výkonnějšího než RV830.
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » ned srp 16, 2009 3:35 pm

A tipuješ opravdu 4x nezávislej výstup nebo třeba zapojimn 2x DVI tak už nemůž dát jiný monitory i na 2x DP... jako to bejvá dnes když se karta s tolika výstupy objeví (nepočítám 4850X2).
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod no-X » ned srp 16, 2009 3:47 pm

Předpokládám, že buďto ta karta bude založena na dvou čipech, takže bude nabízet 4 nezávislé výstupy, nebo bude jednočipová s tím, že tři z těch výstupů budou nezávislé (jako Parhelia), ale to se mi jeví jako o chlup méně pravděpodobné.

Možné je samozřejmě vše, ale připadá mi jako blbost osazovat 4 konektory, když by výstupy byly jen dva. Vždyť by stačilo 2x DVI a DP - ostatní se z toho dá dostat redukcí.
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod swarm » pon srp 17, 2009 9:32 am

Dneska už nějaký čip (mimo Matroxe) umí tři nezávislé výstupy?
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Uživatelský avatar
swarm
debílek nahoněnej
 
Příspěvky: 1187
Registrován: čtv úno 10, 2005 11:10 am
Bydliště: Praha (vesnice 30km od ní)

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon srp 17, 2009 9:53 am

Na 3Dlabs Wildcat 800 nebyly problém 4. Ale ten měl 2x GPU, takže to asi bylo realizováno přes ně.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod no-X » pon srp 17, 2009 9:59 am

Myslím, že ne.
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice


Zpět na 3D grafika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron