Nejhorší v současnosti vyráběné grafické jádro

Obecně o problematice zobrazování 3D ;-)

Moderátoři: ps47, swarm

Nejhorší v současnosti vyráběné grafické jádro

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon zář 21, 2009 8:00 pm

No. Viděl jsem ty nové S3 co jsou v chipsetech pod nano, máme tu klasickou gma 950, máme tu Sis mirage.... no, ale všechno tohle dává aspoň starý UT v 1024x768 medium.

Ale dnes jsem si otestoval GMA 500 a toto opravdu. Ať jde o drivery, 2D výkon na win občas taky nestačí, ale ten 3D výkon. Vodoo1 v 640x480 medium = 30fps. Toto v 640x480 16bit low = 8 - 13fps. Výkon ani ne 1/3 vodoo1. Tohle mě položilo. 3Dmark 2001 - 908 bodů. ATItool = výtuh. Furnmark - OGL 2.0 error - you need at least NV40 class GPU. Nepoužitelnost v každém ohledu. Nemám rád grafiky co jsou slabší jak ta úplně první :roll:
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod ps47 » pon zář 21, 2009 8:05 pm

to je jadro na 2d pre ludi ktori maju problem rozoznat pc od monitora.a na takych je skoda aj s3 virge :bgrin:

dnes sa vyslovene shitne gpucka v podstate ani nerobia-dalo by sa povedat ze kazde vo svojej kategorii robi presne to co by robit malo..nezmyselne pogrcy stylu gf fx pci-e dnes nenajdes.
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Uživatelský avatar
ps47
Moderátor
 
Příspěvky: 7930
Registrován: čtv dub 29, 2004 7:48 pm
Bydliště: SK,BA

Příspěvekod socket » pon zář 21, 2009 8:08 pm

GMA 500 sa vyraba este?
ja si myslim ze najhorsie aktualne vyrabane jadro je ta GMA 950 :roll:
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3300 Toshiba 6ns)
3Dfx Voodoo 4 4500 PCI (3700 Samsung 6ns)
AMD Opteron 800MHz/256kb PGA754 0147 [nov 2001]
Uživatelský avatar
socket
 
Příspěvky: 1102
Registrován: stř črc 18, 2007 12:13 am
Bydliště: Slovenská republika

Příspěvekod ps47 » pon zář 21, 2009 8:13 pm

nj,intel.je to v doske zadara,tak co by si chcel?
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Uživatelský avatar
ps47
Moderátor
 
Příspěvky: 7930
Registrován: čtv dub 29, 2004 7:48 pm
Bydliště: SK,BA

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon zář 21, 2009 9:11 pm

socket píše:GMA 500 sa vyraba este?
ja si myslim ze najhorsie aktualne vyrabane jadro je ta GMA 950 :roll:

Nenen, GMA950 žije jen z obrovského přeby\tku Intel 945 chipsetů co intel před lety vyrobil a dodnes se jich zbavuje. GMA500 je naopak novinka pod Atom s minimální spotřebou a architekturou made by PowerVR. Nicméně na to prostě nevypadá a její fillrate 400megapixel to prostě nemá, ve srovnání třeba s vodoo2 která podává tak 12x takovej výkon. Drivery tomu všemu dávaj i korunu.

Představte si třeba, jen příklad, nativně rozject starý UT na GMA 950 aby jelo 1440x900 max detail i se zapnutym detail texturingem 50+ fps. Nemožné? S driverama ve win ano. Ale pak jsme to zkusili na macu, ještě k tomu přes VirtualPC pod OpenGL a jelo to plynule na což jsem zůstal zírat s otevřenou pusou. V Intelu ty GPU drivery fakt asi dělá jeden člověk. A to asi fakt tak, že Franto přestaň mejt ty záchody potřebujem napsat driver, po kompilaci driveru se Franta vrátil na svůj obvyklý post. Zkusil jsem stahnout novější verzi výkon ještě tak o 20% poklesl. Když si srovnám parametry pvní Kyro a výkon říkám si kde se stala chyba.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod ozzy » pon zář 21, 2009 9:15 pm

No jestli jsem hledal správně, tak GMA 500 a GMA 950 by měli být výkonově podobné. Co jsem zkoušel tu GMA950 (na P4 2,8) tak v 3Dmark01 dala nějakých 3500 - 4000 bodů.
Jinak i UniChrome Pro IGP (na sempronu 2500+) dala zhruba 1700 bodů.
Uživatelský avatar
ozzy
 
Příspěvky: 244
Registrován: pon črc 19, 2004 5:49 pm
Bydliště: Choceň

Příspěvekod no-X » pon zář 21, 2009 10:48 pm

No, GMA500 je PowerVR SGX535. Nesledoval jsem to, takže jsem netušil, že ho tam Intel nacpal. SGX535 je totiž čip pro mobilní telefony a podobná zařízení, ne do PC :shock:

A pokud k tomu Intel dodává drivery stejné kvality, jako pro svoje vlastní čipy, tak to teda potěš...
If you're doing rotated grid SSAA (call it sparse grid if you wish but most often your samples will be in the "rotated" position) : then this AA is better than sex. ---Blazkowicz
Uživatelský avatar
no-X
Administrátor
 
Příspěvky: 6908
Registrován: stř dub 28, 2004 9:02 am
Bydliště: Č. Budějovice

Příspěvekod ps47 » pon zář 21, 2009 11:18 pm

ouch.
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Uživatelský avatar
ps47
Moderátor
 
Příspěvky: 7930
Registrován: čtv dub 29, 2004 7:48 pm
Bydliště: SK,BA

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon zář 21, 2009 11:37 pm

ozzy píše:No jestli jsem hledal správně, tak GMA 500 a GMA 950 by měli být výkonově podobné. Co jsem zkoušel tu GMA950 (na P4 2,8) tak v 3Dmark01 dala nějakých 3500 - 4000 bodů.
Jinak i UniChrome Pro IGP (na sempronu 2500+) dala zhruba 1700 bodů.

Nene, momentálně je GMA950 tak 10x výkonější v 3D a 4x v 2D. Jediná výhoda GMA500 by měla být akcelerace HD videa ovšem zdali funguje a s jakou kvalitou nevím, podle stavu driverů soudim že nefunguje, stejně jak u I965M intel rozjel HW TnL 2 roky ! po vydání hardwaru a to jen pro NT6. GMA950 má taky fyzicky přítomnou TnL jednotku ale Intel ji ani nebyl schopen dát do chodu.


To že je to grafika do mobilu vím, ale v tom mobilu jsem na ní v OpenGL viděl běhat i Quake3 atd, všeobecně papírově by neměla bejt slabší jak první kyro, jen jaksi provedení od Intelu je totální fraška. Jsou to horší grafiky než S3 a Vie co se integrovaly v dobách K7 Athlonů do kancl kompů, na těch jsme aspoň 640x480 plynule UT ve škole kdysi hrávali, ale tady mě to fakt dostalo. Když jsem tam přepnul na software rendering, tak ten chabej Atom 1,33ghz předvedl v 800x600 hratelnej framerarate, na co teda vlastně vůbec mít 3D GPU když je tam CPU co to SW cestou dá 8x lépe....
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod Bob van Sikorski » úte zář 22, 2009 9:09 am

to mi připomíná kámoše co na duronu750 a via kle133 hrával nfs5. myslím že to jádro byl jakýsi trident. celkem slušně to tehdy šlapalo, system shock2 jel jako fík.
Uživatelský avatar
Bob van Sikorski
ex certifié fanATIque
 
Příspěvky: 2040
Registrován: stř pro 01, 2004 7:18 pm
Bydliště: Poděbrady

Příspěvekod wolf00 » úte zář 22, 2009 10:17 am

gma 900/950 by se mela pohybovat na urovni zhruba nv 6100/6200 zhruba .. spis by ze zvedavosti zajimal vyko gma 3***/4*** ?
mb asrock a75m amd x6 3670be 4gb ram ati 6530 ,hdd 1tbb sgt,zvuk creative x-fi extreme audio case z-7

patriot xt 8/16/32
Uživatelský avatar
wolf00
Senior member
 
Příspěvky: 1316
Registrován: sob kvě 15, 2004 2:56 pm
Bydliště: kladno

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » úte zář 22, 2009 10:37 am

GMA x3xxx a x45xx se lišej tak 1/3 a pod vistou a 7 tam aspoň funguje TnL, ty už jsou na tom líp, za pár minut prubnu tu čtyřkovou řadu.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » úte zář 22, 2009 11:35 am

Tak jsem dotestoval GMA 4500 ňáká Toshiba S core 2 duo 2,4ghz 4gb ram DDR2 667 CL5. 3Dmark 2001 - 4038 bodů a starý UT šlo v nativce 1440x900 hrát mezi 50 - 35 fps čili se to dalo, max detaily + detail texturing. Ale furt to bylo pomalejší tak o 1/3 jak GMA950 na macu.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod wolf00 » úte zář 22, 2009 11:45 am

xan:zacina me zajimat jedna asus mb ktera ma ati 4200 on board .... mate ji na czc je s chipsetem amd 785g[am3] ... prosil bych o tvuj nazor
mb asrock a75m amd x6 3670be 4gb ram ati 6530 ,hdd 1tbb sgt,zvuk creative x-fi extreme audio case z-7

patriot xt 8/16/32
Uživatelský avatar
wolf00
Senior member
 
Příspěvky: 1316
Registrován: sob kvě 15, 2004 2:56 pm
Bydliště: kladno

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » úte zář 22, 2009 12:45 pm

Co na to povědět, je to nejrychlejší integrovaný GPU na trhu, takže jestli chceš low-cost systém co moc nežere jako celek tam moc lepší volby nejsou. Jako ta grafika, takhle, vše na ní spustíš, ano novější věci 800x600 low ale nemělo by nic být smrtelnou překážkou. Na HW dekódování HD obsahu radši nesázej a kopni tam CPU co to zvládne sám. Jakákoliv K10 by se s tim měla umět poprat. Takovej K10 Athlon bez L3 topí oproti phenomům o dost míň a nad ty 3ghz už to ujde.

Ono jde o to že Blu-ray disk neni problém ale ty tuny HD ripů z torentů - trošku jiná story.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod wolf00 » úte zář 22, 2009 12:55 pm

koukal jsem po antholon 2 x2 250 takze asi tak .. uz moc nehraju melo by to stacit,a samostatnou vga muzu prikoupit kdyz ta na desce nebude stihat
mb asrock a75m amd x6 3670be 4gb ram ati 6530 ,hdd 1tbb sgt,zvuk creative x-fi extreme audio case z-7

patriot xt 8/16/32
Uživatelský avatar
wolf00
Senior member
 
Příspěvky: 1316
Registrován: sob kvě 15, 2004 2:56 pm
Bydliště: kladno

Příspěvekod swarm » úte zář 22, 2009 9:08 pm

DOC_ZENITH/XAN píše:Jediná výhoda GMA500 by měla být akcelerace HD videa ovšem zdali funguje a s jakou kvalitou nevím, podle stavu driverů soudim že nefunguje,...
Původní záměr myslim byl, že to bude fungovat jen v nějaké speciální verzi nějakého konkrétního přehrávače BluRay disků. Myslim, že současný stav je podobný akceleraci HD videa na X4500... :?

DOC_ZENITH/XAN píše:GMA x3xxx a x45xx se lišej tak 1/3 a pod vistou a 7 tam aspoň funguje TnL, ty už jsou na tom líp, za pár minut prubnu tu čtyřkovou řadu.
Na X3100 a X4500 funguje TnL stejně dobře. První OS, kde TnL Intel zprovoznil byly dokonce XPčka (kde ještě před časem stále měla grafika nejvyšší výkon). Jinak výkon X3100 a X4500 je dost podobný v DX7/DX8 věcech. Takový Couter-Strike: Source běží na obou dost podobně (já ho hraju na medium detaily v 1280x800 s X3100). V DX9 pak X4500 dokáže nabídnout skoro dvojnásobný výkon. Je to vidět na některých novějších hrách, které na X3100 prakticky neběží a na X4500 se dají hrát.

DOC_ZENITH/XAN píše:Tak jsem dotestoval GMA 4500 ňáká Toshiba S core 2 duo 2,4ghz 4gb ram DDR2 667 CL5. 3Dmark 2001 - 4038 bodů a starý UT šlo v nativce 1440x900 hrát mezi 50 - 35 fps čili se to dalo, max detaily + detail texturing.
Ty grafiky maj v různých noteboocích obrovský rozdíl výkonu. Můžu ti třeba říct, že už v roce 2006 jsem měl 12" FSC Amilo Pro V3205 (tenkrát jediný malý notebook s DVI výstupem), který dal s GMA950 v 3D Mark 2001 asi 6 tisíc bodů, a UT jsem hrál s obdobným nastavením v 1680x1050 40-50fps.

DOC_ZENITH/XAN píše:Co na to povědět, je to nejrychlejší integrovaný GPU na trhu,...

Za nejrychlejší stále považuju IGP od NVIDIE. Pokud vim, tak reálně ten nový radeon jen dotáhl GF9400, která byla pomalu dvakrát rychlejší než HD3200 (a jen o polovinu rychlejší než HD3200 se 64MB RAM přes sideport).
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Uživatelský avatar
swarm
debílek nahoněnej
 
Příspěvky: 1187
Registrován: čtv úno 10, 2005 11:10 am
Bydliště: Praha (vesnice 30km od ní)

Příspěvekod ghost » stř zář 23, 2009 1:47 pm

XAN: nemas moznost otestovat nieco so SiS672 (Mirage 3+) a Atomom 230?
Uživatelský avatar
ghost
Invisible
 
Příspěvky: 2470
Registrován: pát dub 30, 2004 8:31 am
Bydliště: LM

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » stř zář 23, 2009 6:34 pm

Sis 672 by se najít dal ale s Core 2 ne Atomem, respektive, to s Atomem nemá moc valnej význam, procesor s hernim výkonem Pentia 3 600 - 800 v závislosti na programu neni nic co by mě zvedalo ze židle.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod ghost » stř zář 23, 2009 10:49 pm

tak ja viem ze to neni trhac asfaltu :) len sa zacinaju objavovat nettopy s tymto cipsetom a zaujimalo by ma porovnanie proti 945GSE
Uživatelský avatar
ghost
Invisible
 
Příspěvky: 2470
Registrován: pát dub 30, 2004 8:31 am
Bydliště: LM

Další

Zpět na 3D grafika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron