S3 Savage/MX (4) - 32bit paměti?

Obecně o problematice zobrazování 3D ;-)

Moderátoři: ps47, swarm

S3 Savage/MX (4) - 32bit paměti?

Příspěvekod swarm » úte zář 20, 2011 11:24 am

V mém mapování historie mobilních grafik jsem zas pokročil o malý kousek dál a řeším v noteboocích docela důležité období kralování S3 Savage 4/MX (86C294).

Mám s tímhle čipem notebook (mobilní Celeron-3 850MHz, 256MB RAM).

Všechny tyhle grafiky se montovaly s 8MB paměti a co jsem tak koukal, v případě stolních variant měla 8MB verze paměti jen 32bit (jeden čip?).

Přeměřil jsem demo01 v Quake2 (640x480x16bit) a vyšlo mi 47 fps. Při srovnání s výsledky v no-Xově článku:

http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... cs?start=2

...mi vychází, že klasická S4 by měla mít výkon okolo 80 fps. Říkám si, že vzhledem k nízké spotřebě ve výchozím taktu asi ani nebyl důvod mobilní verzi taktovat níž (třeba Virge měly takty v noteboocích stejné jako stolní), ale úspora místa použitím jednoho paměťového čipu byla v notebooku lákavá odjakživa.

Otázka tedy je: Byly 8MB mobilní varianty s 32bit pamětí? Je nějaká utilita, kterou bych u S3 mohl zjistit takty a šířku sběrnice?

Ještě zkusim otestovat další hry. Zatím nebyl čas.
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Uživatelský avatar
swarm
debílek nahoněnej
 
Příspěvky: 1187
Registrován: čtv úno 10, 2005 11:10 am
Bydliště: Praha (vesnice 30km od ní)

Příspěvekod swarm » úte zář 20, 2011 11:37 am

Quake III (demo001, default):

640x480x16bit = 31,1 fps
1024x768x16bit = 14,5 fps

640x480x32bit = 23,8 fps
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Uživatelský avatar
swarm
debílek nahoněnej
 
Příspěvky: 1187
Registrován: čtv úno 10, 2005 11:10 am
Bydliště: Praha (vesnice 30km od ní)

Příspěvekod havli » úte zář 20, 2011 12:13 pm

Mam tady ThinkPad T20 a v nem je Savage IX. Nevim, jak moc se lisi od MX, jmeno GPU (86c294) je stejny.

Narychlo jsem udelal screenshot v aide64 a vypada to na 64bit.

Obrázek

Kdyztak muzu projet nejaky hry a zmerit fps. Konfigurace je podobna (PIII 700, 384MB RAM, winXP)
havli
 
Příspěvky: 1239
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod swarm » úte zář 20, 2011 2:30 pm

To by měla být ta samá grafika. V marketingových materiálech se používal vždy název Savage/MX, případně Savage MX/IV...

Schválně vyzkoušej ten Quake2 a 3, ať vim, co je procesorem a co grafikou. Mělo by ti to vyjít +- stejně. Až budu doma, zkusim AIDU taky.
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Uživatelský avatar
swarm
debílek nahoněnej
 
Příspěvky: 1187
Registrován: čtv úno 10, 2005 11:10 am
Bydliště: Praha (vesnice 30km od ní)

Příspěvekod havli » úte zář 20, 2011 3:13 pm

Takze:

Q2 640x480x16 = 48,5 fps

Q3 640x480x16 = 33,8 fps
Q3 1024x768x16 = 14,5 fps

Q3 640x480x32 = 24,9 fps

U q3a jsem smazal config - a hra si pak nastavi kvalitu sama (to povazuju za default) Menil jsem jen rozliseni a 16/32bit barvy. Vsechno ostatni jsem nechal tak, jak bylo.
havli
 
Příspěvky: 1239
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Re: S3 Savage/MX (4) - 32bit paměti?

Příspěvekod swarm » stř pro 05, 2012 2:25 pm

Díky za výsledky. Přečetl jsem si je hned, ale až teď jsem si uvědomil, že jsem nereagoval.

Nakonec ta mobilní Savage4 má opravdu 100MHz jádro a 64bit paměť. Výkon je +- o třetinu nižší, což odpovídá snížení taktů.

To já jen, aby to tady nezůstalo nezodpovězené :) .

(sakra, to reaguju fakt po roce :shock: ... jsem měl pocit, ze jsem se ptal nedávno :D)
Diagon Swarm - Můj NOVÝ "NOTEBOOK" blog :arrow: [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
14" Lenovo ThinkPad T400 - Core2 Duo T9900 3,1GHz, 8GB DDR3, 300GB Intel 320 SSD, WWAN, 1440x900 LED + Advanced Mini-dock + ThinkPad UltraNAV USB Keyboard + 2x 24" LCD
Uživatelský avatar
swarm
debílek nahoněnej
 
Příspěvky: 1187
Registrován: čtv úno 10, 2005 11:10 am
Bydliště: Praha (vesnice 30km od ní)

Re: S3 Savage/MX (4) - 32bit paměti?

Příspěvekod havli » stř pro 05, 2012 2:53 pm

V pohode, taky se mi uz parkrat stalo, ze jsem zapomnel na tema, kde jsem neco resil. :) Jsem rad, ze namereny vysledky pomohly... coz mi pripomina, ze od ty doby jsem tu T20 zapnutou nemel.

Jo, cas leti, pamatuju si jak jsem zakladal thread o modovani V5 na 128MB jako by to bylo vcera - a ted koukam, ze to uz je dva roky... :)
havli
 
Příspěvky: 1239
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové


Zpět na 3D grafika

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron