Návrh nejvýkonnější sestavy s Voodoo2

Vše co se týká Voodoo 2, to jest problémy s nimi, identifikace, SLI , atd..

Moderátoři: ps47, no-X

Návrh nejvýkonnější sestavy s Voodoo2

Příspěvekod Kwoky » ned bře 28, 2010 5:58 pm

Zdravím. Jsem na fóru nový a mé první zkušenosti s Voodoo2 se datují cca do ledna 2010. Takže jsem celkem velký nováček. Rád bych si seskládal co nejvýkonnější PC s Voodoo2 SLI. Jistý základ už mám, ale nějak mě chytla posedlost maximem, tak se chci poradit.

Plánovaná sestava:
MB nForce3 Ultra, socket 939
CPU Opteron 144
1GB RAM
Primární grafika Radeon X800, X850, nebo GeForce 6800
2x Voodoo2 12MB, asi referenční design, prd se v tom vyznám
Windows 98 SE

Otázka číslo jedna. Půjde to? Jak na tom pojedou staré hry jako Quake nebo UT99?

Zatím mám nForce2, GeForce FX5200 a Sempron 2600+ a Voodoočka se mi podařilo rozchodit v podstatě ve všem (jen NHL98 protestují a zasekávají se).
Naposledy upravil Kwoky dne pon bře 29, 2010 2:39 pm, celkově upraveno 1
Kwoky
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned bře 28, 2010 5:49 pm

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » ned bře 28, 2010 6:42 pm

Naprosto nevhodné. Takto nové desky maj mizernou prostupnost na PCI, navíc pro win98 nebudou drivery na GPU. Na NV40 jsou s Nforce 3 win98 drivery unstable a na ty radeony prozměnu nejsou vůbec.

Pro Voodoo2 SLI je ideální P3 BX - I820, případně K7 ale ne moc nová, ňáká KT133 ideálně, KT400 má už taky mizernou PCI.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod ps47 » ned bře 28, 2010 6:45 pm

..na novsich amd/via chipsetoch sa mi nedarilo provozovat v2 stabilne-mal som nahodne zamrzy glide aplikaci,niekedy to trvalo 10 minut,niekedy 5 hodin..posledny koolsmokyho ovladac by mal byt stabilnejsi,ale este som ho nestihol pretestit..v kazdom pripade,nforce3 otestovane nemam,takze to mozes smelo vyskusat.

ak by si chcel odporucit optimalny hardware,tak by som povedal,skus p4 na nejakom intel chipsete..
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Uživatelský avatar
ps47
Moderátor
 
Příspěvky: 7903
Registrován: čtv dub 29, 2004 7:48 pm
Bydliště: SK,BA

Příspěvekod Kwoky » ned bře 28, 2010 6:49 pm

Řekněme, že ta primární grafika je teď ten nejmenší problém. Neoficiálně by ty Radeony měl podporovat Catalyst 6.2.
Na NV40 jsou s Nforce 3 win98 drivery unstable

Tohle je pro mě asi nejzajímavější informace. Kde jsi k ní přišel?

Ta menší propustnost na PCI je daná architekturou chipsetu? Je na tom nForce2 líp?

Jaká by byla nejvýkonnější sestava pro V2 SLI? KT133, to je tak maximálně na Athlon XP 2600+, že? A SDRAM je fuj :)

ak by si chcel odporucit optimalny hardware,tak by som povedal,skus p4 na nejakom intel chipsete..

Podle http://winpack.org/view.php?cisloclanku=2009050004 jedou Win98SE na chipsetech 965 a 975. Znamena to tedy, ze by se to rozbehlo napr. i s Pentium Dual-Core (ve Win98 pouze na jedno jadro)?
Kwoky
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned bře 28, 2010 5:49 pm

Příspěvekod havli » ned bře 28, 2010 7:02 pm

ad PCI:

Novejsi chipsety nepocitaji s tim, ze by se na nich pouzivaly karty narocny na propustnost.


ad sestava:

Volil bych radsi intel, PIII 1 GHz a lepsi nebo p4 nebude V2 SLI limitovat. Pro AMD jsou horsi a castecne nekompatibilni desky.
//ed. Na P35 desce a E2160 pod win XP SLI jede, jak je to s win98 nevim...


Jeste takovej dodatek - zadna z mych V2 nefungovala na Athlonu 900 / AMD 750. Po nabootovani win zasek. To samy nastalo na KT333 s V2 SLI a primarni grafikou matrox G200, G400, G450.
Naposledy upravil havli dne ned bře 28, 2010 7:03 pm, celkově upraveno 1
havli
 
Příspěvky: 1226
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod chosen » ned bře 28, 2010 7:02 pm

ja ti nevim voodoo 2SLI jsem provozoval (stejně tak i předtím a ted voodoo3) na P3 800 a že by to bylo limitovaný jsem si nevšiml(ve hrách , hrál jsem toho docela dost)
Voodoo1, Voodoo2, Velocity 100, 2*Voodoo3 2000 AGP, 2*Voodoo3 3000 AGP, Voodoo3 2000 PCI SGR, Voodoo3 3500TV (včetně chobotnice)
chosen
 
Příspěvky: 913
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:05 pm
Bydliště: Stratov

Příspěvekod havli » ned bře 28, 2010 7:08 pm

P3 800 limit nebude, ale kdyz mu jde o to mit to nejlepsi pro SLI, tak proc nepouzit klidne p4 nebo i neco rychlejsiho... :)
havli
 
Příspěvky: 1226
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod chosen » ned bře 28, 2010 7:24 pm

on chtěl to nejvýkonnější :D no a P3 pro to limit nebude (P4 mu moc nepřidá)

a to nejlepší bude asi P3 kolem gigahertzu :D
Voodoo1, Voodoo2, Velocity 100, 2*Voodoo3 2000 AGP, 2*Voodoo3 3000 AGP, Voodoo3 2000 PCI SGR, Voodoo3 3500TV (včetně chobotnice)
chosen
 
Příspěvky: 913
Registrován: pát kvě 05, 2006 9:05 pm
Bydliště: Stratov

Příspěvekod ps47 » ned bře 28, 2010 8:44 pm

havli píše:Jeste takovej dodatek - zadna z mych V2 nefungovala na Athlonu 900 / AMD 750. Po nabootovani win zasek. To samy nastalo na KT333 s V2 SLI a primarni grafikou matrox G200, G400, G450.

tak mne to na kt333 islo,ale problem s nestabilitou ostal..

ja by som povedal,iste nezaskodi skusit to na tej nforce3-a ak to nepojede,mozeme rozmyslat dalej..inak ale suhlasim s tym p3 1GHz,pre v2 v pohode,ziadne hw problemy,a s trochou stastia sa to da zohnat za cenu odvozu.
3Dfx Help Page / 3Dfx Game Guide
ObrázekObrázek
Pain is temporary...Support is forever.
Uživatelský avatar
ps47
Moderátor
 
Příspěvky: 7903
Registrován: čtv dub 29, 2004 7:48 pm
Bydliště: SK,BA

Příspěvekod havli » ned bře 28, 2010 9:16 pm

No, na KT333 jsem V2 rozjel v pohode taky (v testovacim PC) s 2D Tseng ET6000. Jakykoliv matrox ale zpusobil nefunkcnost SLI - single V2 fungovala. :roll:

Na tvy fotce je predpokladam Canopus Spectra 2500, ze?
havli
 
Příspěvky: 1226
Registrován: pát čer 22, 2007 11:17 pm
Bydliště: Hradec Králové

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » ned bře 28, 2010 9:28 pm

Kwoky píše:Řekněme, že ta primární grafika je teď ten nejmenší problém. Neoficiálně by ty Radeony měl podporovat Catalyst 6.2.
Na NV40 jsou s Nforce 3 win98 drivery unstable

Tohle je pro mě asi nejzajímavější informace. Kde jsi k ní přišel?

Ta menší propustnost na PCI je daná architekturou chipsetu? Je na tom nForce2 líp?

Jaká by byla nejvýkonnější sestava pro V2 SLI? KT133, to je tak maximálně na Athlon XP 2600+, že? A SDRAM je fuj :)

ak by si chcel odporucit optimalny hardware,tak by som povedal,skus p4 na nejakom intel chipsete..

Podle http://winpack.org/view.php?cisloclanku=2009050004 jedou Win98SE na chipsetech 965 a 975. Znamena to tedy, ze by se to rozbehlo napr. i s Pentium Dual-Core (ve Win98 pouze na jedno jadro)?


Je to tim že jsem NV40 měl asi 10x a NF3 asi 3x. tyhle dva čipy si prostě nesednou, občas jsou tam nevysvětlitelný propady FPS i pod XP, a ve win 98 nestabilita.

Já řikam ňákýho P3 Tualatina a nebo tu K7 KT133A 2000+ - 2400+. To je jedno. Na P4 krom pár SIS chipsetů toho moc kvalitního nebylo, Intely tam měly patetickou prostupnost na PCI.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod Kwoky » pon bře 29, 2010 1:20 pm

Nemůžu se zbavit pocitu, že to s tou propustností PCI je nesmysl. Přece PCI jede vždy (když zapomenu na 64-bit variantu) na všech deskách jako 32-bit, 33MHz, což dává 133MB/s, tak kde je ten rozdíl? Na chipsetu to přece nezáleží.
Kwoky
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned bře 28, 2010 5:49 pm

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon bře 29, 2010 1:25 pm

Jo jistě, na chipsetu nezáleží... keep dreaming.

Takhle by to bylo na papíře, SATA II by taky teoreticky mohla dosáhnout 300Mb/s ale každej druhej Jmicron řadič troskotá na 120.

To samý PEG 2.0 na P45 třeba nebo šílený VIA AGP a PEG sloty, atd.

Intel 850 měla známej bug že prostupnost PCI má poloviční než by měla bejt.

A hlavně těch 133 neni pro každej slot, a vezmi si taky řízení prostředků, spousta pozdějších desek má na PCI napojený neuvěřitelný množství balastu, různý přídavný USB řadiče, zvukovky, síťovky, atd. Zkrátka... chap měl jednu P4 kde měl profi zvukovku do PCI a vedle toho střihovou kartu do PCI, upgradoval na novou desku s Core dvojkou a jakmile pracuje střihová karta tak zvukovka chraptí... atd.

Stejně jako já jsem naměřil s banshee slušnej propad FPS mezi jednim strojem kde jsem měl VIA KT133 a druhym kde byla KT400 až se mi to nezdálo, ale prostě je to pravda.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod Kwoky » pon bře 29, 2010 1:43 pm

Chápu to tak, že každý výrobce chipsetů se snaží dodržet standardy "tak jako aby to bylo", ale přitom umístit na desku dost málo obvodů, aby to bylo levnější na výrobu. To beru. A s tím jak PCI ustupuje do pozadí je to snad i celkem pochopitelné. Kvalita čipsetu se pak pozná podle toho, jak moc to výrobce "ošulil".

Přesto si říkám, proč se tedy vyrábějí gigabitové síťové karty, SATA řadiče a další karty do PCI (USB, FireWire), přes které může téct velké množství dat najednou. Přece když mám SATA řadič a píchnu do něj 2 disky do RAIDu, tak se rychlostně můžu dostat i dost nad těch 133MB/s. Takhle se to prostě dnes dělá? Spoléhá se na to, že to uživateli nebude vadit, nebo na to nepřijde?
Kwoky
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned bře 28, 2010 5:49 pm

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon bře 29, 2010 2:35 pm

Kwoky píše:Chápu to tak, že každý výrobce chipsetů se snaží dodržet standardy "tak jako aby to bylo", ale přitom umístit na desku dost málo obvodů, aby to bylo levnější na výrobu. To beru. A s tím jak PCI ustupuje do pozadí je to snad i celkem pochopitelné. Kvalita čipsetu se pak pozná podle toho, jak moc to výrobce "ošulil".

Přesto si říkám, proč se tedy vyrábějí gigabitové síťové karty, SATA řadiče a další karty do PCI (USB, FireWire), přes které může téct velké množství dat najednou. Přece když mám SATA řadič a píchnu do něj 2 disky do RAIDu, tak se rychlostně můžu dostat i dost nad těch 133MB/s. Takhle se to prostě dnes dělá? Spoléhá se na to, že to uživateli nebude vadit, nebo na to nepřijde?


Ano přesně tak to je už tak posledních 8 let. Prostě se to tam nafláká pokud možno co nejmenší cena a nikdo to snad nepozná, a nebo když pozná tak ho prostě pošleme někam protože neni alternativa, všichni kdo chtěli vyrábět kvalitně už stejně krachnuli ( vyjma Apple ).

Ty řadiče do PCI jsou většinou stejně SW raid takže jsou k ničemu stejně tak jako třeba integrovaný řadiče na desce co jsou přímo v chipsetu. Intelácká ICH třeba protahne asi tak 230 - 250 Mb/s ale celkově... tudiž když tam dáš 2 disky do raidu, zvedne se IO zátěž atd. Tak už je to jen 150, ale spousta (většina) lidí si raid udělá a ani ho neotestuje.

Máš spoustu drahejch desek s 12x USB, 4x firewire, čtyři gigabytový síťvky, integrovaná bluetooth, wifi a vše je na 90% v PCI protože PCI čipy jsou jednak levnější a druhak PCI-E linek je málo. Takže ačkoliv PCI slotů na deskách ubejvá, jejich použití rozhodně ne, jen jsou ty věci naletovaný přímo na desce. Dnes když na desce obsadíte více než jeden PCI slot tak už bejvaj problémy, protože i když jsou všechny prázdný tak je ta sběrnice přetížená.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín

Příspěvekod Kwoky » pon bře 29, 2010 2:46 pm

To je tedy opravdu pěkné... Netušil jsem, že s námi výrobci takhle "vyjebávají". Kolik by stála deska, kde by byly všechny linky dedikované? Tzn. že by každý konektor, každý slot, měl vyhrazenou jen svou šířku pásma? Deset tisíc? Sto tisíc? Dělá se něco takového třeba do profi serverů?

Zkusím si o tom ještě zjistit něco sám, ale zatím to vypadá tak, že prostě seženu nForce3, vyzkouším a uvidím. A když to nepůjde, budu se ohlížet dál. Každopádně děkuji za všechny názory a podněty, které se tu zatím objevily.
Kwoky
 
Příspěvky: 5
Registrován: ned bře 28, 2010 5:49 pm

Příspěvekod DOC_ZENITH/XAN » pon bře 29, 2010 3:55 pm

Kwoky píše:To je tedy opravdu pěkné... Netušil jsem, že s námi výrobci takhle "vyjebávají". Kolik by stála deska, kde by byly všechny linky dedikované? Tzn. že by každý konektor, každý slot, měl vyhrazenou jen svou šířku pásma? Deset tisíc? Sto tisíc? Dělá se něco takového třeba do profi serverů?

Zkusím si o tom ještě zjistit něco sám, ale zatím to vypadá tak, že prostě seženu nForce3, vyzkouším a uvidím. A když to nepůjde, budu se ohlížet dál. Každopádně děkuji za všechny názory a podněty, které se tu zatím objevily.


Jistě že dělá, ty desky obvykle nejsou až tak drahý většinou mezi 10 - 20 ti tisíci, v závislosti na výbavě. Ale tam už je PCI spíš vyjímka, bejvá jen jeden max 2, většinou tam najdeš ty velký PCI-X sloty který maj trochu jinou prostupnost, dnes je nahrazujou PCI-E nejčastěji 8x, protože do tohoto se dělaj řadiče, atd. Ty desky tam maj trochu jiný chipsety. Když maj třeba ty čtyři síťovky tak je můžeš (pokud to tvůj switch umí) spřahnout tak že se chovaj jak jedna čtyřgigabytová, atd.

Všeobecně vše je čím dál více consumer oriented a tlačí se hlavně na cenu, třeba celá P55 platforma je toho důkazem tam v zájmu šetření neni ani Northbridge, integrovali i PEG do procesoru, nicméně SB je nehorázně zastaralej nemá ani PCI-E 2.0 a tak tam nejde vše narvat anjednou, tak tam dávaj ty různý PLX můstky atd. Jen aby měli ještě víc PEG linek a mohli tam narvat USB 3.0, atd.

Samotný USB 3.0 je typickým úkazem naprosto fatálně horznýho rozhraní co se prosadilo jen kvůli ceně a jménu. Je CPU driven, takže zatěžuje celej systém, musí pro něj být nový konektory a použitelností + výkonem nedá ani to co firewire dalo před x lety s 0% cpu loadem.

Nejvíce to zabíjí notebooky. Na typickém notebooku má dnes výrobce zisk asi jen 5%. Takže když zrovna čínská fabrika přestane vyrábět ten nejlevnější LCD display, musej udělat komplet novej model jinak by prodávali se ztrátou. Tudiž kvalitou je to to nejhorší co kdy bylo.

Proto mam rád Apple, protože ti sice maj zisk 50% a více, ale aspoň je nic nerozhodí, má to svojí kvalitu, atd.
Uživatelský avatar
DOC_ZENITH/XAN
Senior member
 
Příspěvky: 1922
Registrován: stř říj 20, 2004 9:37 pm
Bydliště: Praha - Hloubětín


Zpět na Tech support for 3DFX Voodoo 2

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron